Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Коли за скрап

Написана от Firefly on . Posted in Автомобили

koli skrapКогато имате на разположение много стар автомобил, най-вероятно се притеснявате какво ще го правите. Не трябва да карате такава кола, защото изобщо не е безопасно и може да ви остави на пътя във всеки един момент. Да не говорим пък и, че постоянно се разваля и има висок риск от инциденти, затова трябва постоянно да правите ремонти. Ако вместо това отделите малко време да направите някои сметки, ще осъзнаете, че цената за честите ремонти всъщност може да бъде вложена в закупуването на чисто нова кола.

Първото нещо, за което ни идва на ум обикновено е да продадем старата кола и да спечелим от това. По-добрият вариант обаче е коли скрап и то поради много причини. Може да нямате друг избор, колата да е участвала в пътен инцидент, просто вече да е икономически неизгодно да я поправяте или пък вече да не я искате. Независимо каква е причината, има няколко въпроса, които всеки в тази ситуация си задава.

 

Мога ли да предавам коли за скрап и да спечеля? Има много статии в интернет, които ви съветват да предадете колата си за скрап. Ние също го правим, но преди това ви съветваме да отделите време, за да откриете добър дилър, който си е изградил репутация и ще ви предостави всички необходими документи, така че да ви освободи от всякаква отговорност след като вземе колата ви.

Да продам ли колата си или да я дам за скрап? Много хора се чудят какво точно да направят. Скрап колите се наричат така, защото при тях не остава никаква друга възможност, освен да бъдат разглобени на части и рециклирани. Всичко обаче зависи от колата. Ако тя е прекалено опасна на пътя или пък е повредена и не може да се поправи или ремонтът е много скъп, ще е по-изгодно за вас да я дадете за скрап.

Разбира се вероятно първата мисъл на всеки е да продаде колата си, защото смята, че ще изкара много повече пари. За да я продадете обаче ще трябва да инвестирате пари в реклами и обяви, както и да направите някои ремонти, може би дори да я пребоядисате, за да изглежда тя в приличен вид и да привлича купувачите. Често се оказва, че дълго време никой не проявява интерес към вашия автомобил и той губи дори още повече от стойността си, докато отлагате решението. Освен, ако нямате предварително уговорена сделка за продажба на колата, най-добрият избор за вас е да я дадете за скрап.

Решението да се отървете от старата кола всъщност може да се окаже много мъдро, предвид обстоятелствата. Така не трябва да разчитате на печалба въз основа на първоначална инвестиция, така че парите, които ще получите за скрап колата могат да се окажат добро начало за нова инвестиция. Може да ви дойдат много добре за първоначална вноска за една нова кола например или да направите дълго отлагания ремонт вкъщи. Друго предимство е, че ще освободите много място в гаража си, където колата е гниела с години и само е пречела. Така за новата кола ще има предостатъчно място.

Когато дадете колата си за скрап, цялата отговорност за поддръжката и проблемите с нея вече не са ваша грижа. Специалистите ще се погрижат с всичко и вие повече не трябва да си мръдвате пръста. Когато непрекъснатите ви разходи, които е поемала старата ви кола спрат, ще видите колко бързо ще започнете да спестявате пари и колко лесно е да си купите нова кола – по-добра, по-нова и по-модерна от предишната.

Как да предам колата си за скрап?

Първо, източете всички течности от колата. Те представляват опасни за природата вещества, така че постъпете разумно и екологично. Акоколи за скрап - 2 не сте сигурни как да го направите, обадете се на специалист. Често скрап дилърите предлагат по-добра оферта, когато вече предварително сте източили течностите, защото иначе ще трябва те да го направят.

Не забравяйте да извадите всичко полезно от колата. За някои части можете да се спазарите доста изгодно. Можете сами да го направите, но за седалките и двигателя вероятно ще ви трябва помощ. Разбира се някои дилъри ще вземат предвид работещите части в колата, която им предавате и ще ви направят оферта за тях, тъй като те ще бъдат продавани като резервни.

Тези части, които сте свалили, можете да продадете онлайн, с обява във вестника или на някой познат, който се нуждае от тях. Гумите също биха могли да бъдат продадени, ако са в добро състояние. Ако не са, тогава трябва да се рециклират. И само защото някоя част не работи, не означава задължително, че трябва да я хвърлите, защото някой може да иска да я купи и да я поправи, за да я използва.

Открийте местен скрап дилър, който има добра репутация и работи еко съобразно, опазвайки природата. Питайте всичко, което ви интересува – какво ще правят с метала от колата, как ще я рециклират и т.н. Както вече казахме, ако предадете колата с всички течности още в нея, не се учудвайте, ако получите по-малко пари. Спирачната течност и останалите течности в колите са опасни и токсични за природата и за тяхното рециклиране се обръща по-специално внимание. Колкото по-малко работа трябва да свърши скрап дилърът, толкова повече ще ви плати за колата.

Скрап колите и природата

Един от най-големите проблеми в света днес е глобалното затопляне. Той е по-сериозен, отколкото си мислите и налага да преосмислим някои от лошите си навици, които допринасят до голяма степен за унищожаването на околната среда. Обществото е свикнало, че в крайна сметка накрая всичко отива на боклука. Огромните сметища са горчива реалност и изискват нашето внимание.

Именно поради тази причина все повече се появяват реклами на организации, фирми и търговци, които се занимават с рециклиране и опазване на околната среда. По света има милиарди автомобили и не малка част от тях са на десетки години, повредени и изоставени да събират ръжда някъде. Това е много неправилно, защото колите са съставени от много части, метали и токсични течности, които оказват непоправими щети върху природата. Замислете се и постъпете правилно, като осъзнаете, че трябва да поемете отговорност за действията си, а също и за колите и целия боклук, който правите. Дайте колата си за скрап, за да бъде тя рециклирана по възможно най-безопасния за природата начин. Така освен, че съвестта ви ще е чиста, също така ще си спестите много главоболия, а за сметка на това ще получите и пари, които да инвестирате в нов автомобил, който е по-модерен и отказва по-малко влияние върху околната среда.