Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Как хлебарките си разказват за вкусната храна

Написана от keiti on . Posted in За дома

Нощната сцена с хлебарки, ужасява всяка домакиня.

Хлебарките си предават информация помежду си, къде се намира вкусната храна. За целта те използват някакъв вид химичен обмен. Така смятат британски учени.

Тези насекоми вземат колективни решения относно източниците на храна:

pexels roger brown 5149753

До това заключение стигнали експерти от Колежа на кралица Мери, който е част от структурата на Лондонския университет.

Учените споделят резултатите от своите изследвания в списанието „Поведенческа екология и социобиология“.

Констатациите на учените позволили по-добро разбиране на естествените механизми, чрез които хората често намират огромни концентрации от хлебарки в кухните си, през нощта.

Работата по изследванията била ръководена от д-р Mathieu Lichoret от Училището за биологични и химични изследвания в колеж Queen Mary. Той отбелязва, че хората са много по-склонни да убиват хлебарки, отколкото да ги изучават. Това, от своя страна води до факта, че хората, не много добре, са запознати с поведението на дребните вредители.

И все пак, учените смятат, че насекомите вземат колективни решения, относно източниците на храна.

Като цяло съществува идея, че неприятните насекоми се хранят отделно един от друг. Това, обаче не е вярно, според д-р Лихор. Той твърди, че всеки дом с хлебарки може да докаже, как тези същества се срещат на групи."

Хранителни феромони

За да потвърдят или опровергаят предположението, че насекомите комуникират помежду си, Лихор и колегите му провели тест, в който предложили на тези същества избор на храна.

"Пуснахме ги на малка арена, която имаше два еднакви източника на храна - казва ученият. - Ако не общуват, то най-вероятно ще се разделят на две равни групи."

В действителност, обаче се оказало доста по-различно: повечето гладни хлебарки се втурнали към едно парче храна, докато второто останало практически недокоснато. В допълнение, наблюдавайки отделни индивиди, експериментаторите забелязали, че колкото повече хлебарки се събират при един източник на храна, толкова по-дълго, всеки от тях ще остане на този източник.

"Не знаем как общуват, но разбираме, че използват химия помежду си", това потвърдил д-р Лихор." И това е следващата ни стъпка: да определим веществата, които използват. Тези наблюдения са извършени успоредно с математическо моделиране, което показва: колко хлебарки общуват помежду си и контактуват в момента, когато вече са при източника на храна. "

Ученият смятат, че хлебарките си изпращат сигнали помежду си с помощта на „хранителен феромон“. Последният е определено вещество, което може да се съдържа в слюнката им, или с помощта на въглеводород, произведен от техните организми.

Експертите в проучването, смятат, че по този начин хлебарките се сблъскат с други свои събратя, докосват ги и така си предават информация за нещо вкусно.

Според изследванията на учените в тази област, те могат да допринесат за производството на хранителен феромон. Това може да е от полза в борбата с насекомите, което ще направи инсектицидите и капаните за хлебарки по-ефективни.

Източник: Фирма за пръскане срещу хлебарки.