Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Информация и съвети относно злокачествен тумор на гърдата

Написана от Аптеки Фрамар on . Posted in Здраве

Милиони жени по целия свят са засегнати от рак на гърдата. Това заболяване се разраства като епидемия и е изчислено, че живота на 45000 пациенти ще завърши с фатален край. Ето защо ако забележите бучка в гърдите си, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Тук ще намерите още информация относно злокачествен тумор на гърдата.

Симптоми при развитие на ракови клетки в гърдата

В ранен стадий на заболяването, образуването на ракови клетки в гърдата не причинява болка. За съжаление в този етап болестта е асимптоматична, но въпреки това се развива. В по-напреднал стадий симптомите, които характеризират заболяването са промяна във формата или размера на гърдите, чувствителност на зърната, изтичане на секрети от зърното, зачервяване на кожата в засегнатия участък, подуване на гърдите и др. Ако установите един от тези симптоми, трябва да посетите лекар, който ще направи необходимите изследвания за поставяне на диагноза. Това най-често включва: палпация, ултразвук, мамография, биопсия с помощта на игла и хирургична биопсия.

Лечение на злокачествен тумор на гърдата

 

Лечението при този вид заболяване се определя в зависимост от местоположението на тумора. Различните методи за лечение на заболяването могат да бъдат локални или системни. Лъчетерапията е локално лечение, което се използва за да се унищожат раковите клетки или да се контролира техния растеж. Хормонална терапия или химиотерапия са системни методи на лечение. Те са насочени към контрол и унищожаване на раковите клетки в целия организъм. Понякога се налага да се прилагат и двата вида лечения.

Операцията е също вид лечение на рак на гърдата. Хирургична интервенция за премахване на гърдата се нарича мастектомия. Операция, при която се премахва тумора, без това да повлияе на размера на млечната жлеза се нарича лумпектомия.

При лъчева терапия се използват високо енергийни лъчи, които убиват раковите клетки и предотвратяват тяхното нарастване.

При химиотерапевтично лечение на рак на гърдата се използват различни видове лекарства, които унищожават раковите клетки.

Хормоналната терапия се използва за спиране растежа на тумора. Използват се различни медикаменти, които променят начина на функциониране на яйчниците.

При лечението на злокачествен тумор на гърдата, решенията са комплексни. Обикновено това се влияе от стадия на заболяването, оценката на лекаря и съгласието на пациента. Ето защо, трябва много внимателно да бъдат обсъдени всички варианти, за да бъде приложен най-подходящия за съответния пациент.