Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Климактериум и средства за облекчаване на симптомите

Написана от Аптеки Фрамар on . Posted in Здраве

менопаузаНачалото на менопауза може да започне най-рано на 35 годишна възраст. Този етап е известен като перименопауза и започва със симптоми, които включват забавяне или липса на менструален цикъл. С течение на времето месечния цикъл спира напълно. Постепенно признаците на климактериум могат да се увеличат, като се включат поява на горещи вълни, нощни изпотявания, болезненост на гърдите, вагинална сухота, главоболие, безсъние, промени в настроението и депресия. При различните хора, симптомите се проявяват с различен интензитет. Съществуват три етапа на менопауза:

-          Първия етап включва нередовна менструация. Появява се когато жената е на възраст около 40 години;

-          Втория етап е когато има липса на месечен цикъл. Това се случва при жените на около 52 годишна възраст;

-          Третия етап включва липса на менструация за период от пълни 12 последователни месеца.

Естествените средства могат да бъдат много добра алтернатива за терапия при менопауза. Те са с доказан ефект и без наличие на странични ефекти. Както и конвенционалните методи за лечение, естествените средства работят на същия принцип, като балансират нивата на хормоните в тялото. Това допринася за облекчаване на симптомите на климакс.

Някои естествени продукти като Черен Кохош и соя съдържат вещества наречени „фито-естрогени”. Те работят като естествен заместител на естрогена в организма. Соята е много добра храна, която жените в перименопауза трябва да включат в диетата си. Консумирайте тофу, соя, соево мляко всеки ден.

Билките и витамините, също следва да бъдат част от редовната хранителна диета в периода на менопауза. Използването на витамин Е ще помогне значително за облекчаване на горещите вълни. Витамин С, който се съдържа в големи количества в шипките, също е добро средство, което ще поддържа имунната система в страхотна форма.

Калцият е друга важна добавка за жените в менопауза. Когато количеството на естроген намалява се нарушава и плътността на костите. Средния прием на калций при жени в критическа възраст е 1000 мг. на ден.

Съществуват и много билки, които могат да помогнат за облекчаване на неприятните симптоми на климактериум. Много от тях съществуват под формата на капсули, като добавка или чай. Корен от женско биле съдържа съединения, наречени фитоестрогени, които засилват ефекта на естроген, който все още се произвежда в организма. Той помага за контролиране на горещите вълни и промените в настроението. Въпреки това, трябва да избягвате тази билка, ако страдате от високо кръвно налягане.