Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Вода в природата

Написана от Administrator on . Posted in Здраве

Водата в околната среда е така многообразна. Познати са около 1330 типа води. Те се различават по произход, структурен състав на разтворени вещества и количества в басейните, в които се помества. Видовете води са дълбоко подпочвена, дъждовна, вода от пресен сняг, вода от ледници и други.

Морската вода, измерена в кубически сантиметри има съдържания на белтък към 1.5 грама и множество други хранителни вещества. Според изследвания на учени в Атлантическия океан се срещат около 20 хиляди урожая, хранителен състав на вода, които периодично се събират за една година по сушата. 

Температурите около, които завира водата са многообразни. Средната температура  на водата по повърхността на земята и изчислена по данни от световния океан се равнява на 17,4 градуса. Така например средната температура на най-долния слой на въздухът отново над световния океан варира към 14,4 градуса. 

 

С процентното си разпределение и заемайки ¾ от земната повърхност, водата в световния океан служи като мощен и неизменен фактор за смекчаване климата на Земята. 

Най-големи стойности в количествата на вода по земната повърхност са измерени в Тихия океан и там те достигат 46%. За Атлантическия океан водата варива в процентно отношение от 23,9%, а в Индийския е равна на 20,3% и за Северния Ледовит океан остават цифрите от 3,7%.

Срещана в трите състояния и форми – твърдо, течно и газообразно или лед, вода, пара, водата е единствената субстанция, без аналог на своя.

Водата е единственото меко и слабо нещо на планетата, което може да подчини дори най-твърдото и неподатливото нещо на себе си. Интересно е, че слабото побеждава силното и, че непреклонното може да отстъпи пред добродушното

Не по-малко любопитни са и други факти около водата. Така например, всеки ден от Земята се изпаряват 1,000,000,000,000 (трилиона) тона вода.

За най-дълбоката точка, Марианската падина в световния океан, намираща се на 11034 м. е установено, че ако бъде хвърлена желязна топка, тя ще се потрябва повече от час, докато достигне океанското дъно.