Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

4 въпроса за гъбичната инфекция

Написана от keiti on . Posted in Здраве

Видовете гъбични инфекции са така многобройни, че за тях са изписани цели томове. Конкретно ще се насочим към кожните гъбични инфекции изискващи време и упоритост. Те са разпространени по кожата на пръстите на ръцете и краката, както и ноктите. Тези гъбички засягат и косата, а самите гъбички идват от заобикалящата ни среда – вода, почва, въздух. Често тези гъбички живеят и по кожата на човека, без да причиняват някаква вреда. Прехраната на гъбичната инфекция става от човешкия организъм и по-конкретно веществото кератин.

 

Той от своя страна, кератинът, представлява белтък, който при подходящи условия – влага, топлина, прием на антибиотици, слаб имунитет и други води до нарушаване на баланса на кожата. Така гъбичната инфекция се разпространява и предизвиква заболяване.

Характерно за гъбичната инфекция

Кожните гъбични инфекции не са нелечими, но както лечението, така и периода за справяне за тях изискват голяма упоритост, постоянство, стриктна хигиена и добри познания и препоръки от специалист. Много важно за напълно излекуване от гъбична ингфекция е и спазване режима от правилен прием на медикаментите, както локално, така и перорално, защото гъбичките са репродуктивни и вероятността в края на лечебния период, при напълно отстранени симптоми, заразата да се разпростре на ново, завземайки по-мащабни и дори здрави площи.

Симптоми на гъбична инфекция

Вземайки под внимание много мащабните форми на различни типове гъбички, сред най-честите прояви на гъбична инфекция са – сърбеж, парене, промяна в цвета на кожата, нокътя, болното/заразено място, лющене на кожата, в по-редки случаи и разраняване, сълзене, болки.

Лечение на гъбично заболяване

Поради многото видове гъбички и гъбични заболявания съществуват различни типове на лечение и медикаменти. Всичко това се определя от дерматолог, както всяка екстремна ситуация изискваща лекарска намеса, каквито са дори летните вируси. В някои случаи се назначава локално лечение. Лечението винаги трае месеци, а при гъбична инфекция по ноктите дори година (и повече). Важно за пълното излекуване от гъбичното заболяване е изхвърляне на всички дрехи, обувки, хавлиени кърпи и други, които са имали контакт с болните места (крака, ръце, кожа, нокти).

Народна медицина в борбата с гъбичната инфекция

Препоръчва се употребата на йод, като мощно антисептично и антибактериално средство. За целта могат да се поставят няколко капки в прахта за пране, по време на изпиране на прането. Прилагането на йод върху гъбичната инфекция става с намазване на болния участък кожа. Веднага след това мястото се изтрива със спирт. Нарушеният пласт кожа ще попие йодо-септа, лющещата се кожа се оцветява в тъмнокафяво и пада лесно, а здравата едва забележимо се оцветява в жълто.