Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Речни круизи по Нил- едно вълнуващо приключение

Написана от Радка Кръстева on . Posted in Туризъм

Пирамидите не са единственото интересно нещо в Египет. През него минава една от най-впечатляващите реки на света -  Нил. Преди години се е считало, че тя е най-дългата река в света, но по-късно е доказано, че палмата на първенството държи Амазонка.Този факт не влияе на желанието на туристите да се включват в речни круизи по Нил. Първите крузи по величествената река били организирани в средата на 19-ти век. Тогава пътешествието е било с времетраене цял месец, но сега пътуванията са значително по-кратки - туристическите кораби пътуват само в участъка от Луксор до Асуан за не повече от седмица. Около 200 кораба осъществяват круизи по Нил, като всички са четири или пет звезди - едни наистина невероятни, плаващи хотели.
  Сред лукса на корабите за речни круизи туристът не е лишен от нищо. Самите кораби имат по 4-5 палуби на различни нива, като на всяка палуба са разположени пасажерски каюти с тераси, с изключение на най-горната. Там има барове, басейни с шезлонги и чадъри и други съоръжения за забавление и почивка. Корабът спира ту на единия, ту на другия бряг, за да може туристите да разгледат забележителностите и да си направят снимки за спомен. Всички желаят да видят колосите на Мемнон - величествените статуи на фараона Аменхотеп III.
  Тези статуи близнаци са били пазители на входа на храма на Аменхотеп, но от този храм е останало много малко. Едната от статуите сутрин на разсъмване е издавала подобни на човешки звуци, като легендата гласи, че някога е пострадала от земетресение и оттогава се е получил този необясним феномен. След време обаче е направена реставрация на колосите и оттогава звуците секват. За гърците, тези колоси са олицетворение на Мемнон, син на зората. Счита се, че колосите имат пророческа сила и носят късмет, затова и толкова много хора искат да се докоснат до тях.
  Освен множеството архитектурни паметници с древна история, туристите, запътили се на екзотични круизи по Нил могат да се наслаждават и на много специфични развлечения, като задължителното парти - карнавал в египетски стил, за което може да се вземат костюми на борда, а някои туристи се подготвят предварително, като си носят свои облекла за целта. Едно е ясно - екскурзията на туристически кораб по Нил е всичко друго, но не и скучно начинание.