Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Основни принципи на уеб дизайна и неговите характеристики

Написана от keiti on . Posted in Услуги

Съвременният уеб дизайн се основава на принципите на акцентиране, контраст, балансиране, привеждане в съответствие, повторение и удобство на възприятието. Колкото повече внимание отделяте на тези принципи, толкова по-успешен ще бъде вашият дизайн. Ако забравите за основите, често ще се окажете на грешния път, когато създавате дизайн. Скролирайки в главата си основите, можете да се съсредоточите върху правилните аспекти и да създадете уникален дизайн. Имайте предвид обаче, че просто да следвате формулата не гарантира успех. Тези принципи не са рецепта, а по-скоро ръководство, което трябва да следвате, за да създадете успешен уеб дизайн. За това може да помогне екипът на: http://webdesignbulgaria.net.

Акцент

В много отношения акцентът върху важността на даден елемент е тясно свързан и дори съвпада с понятието йерархия. За да се запази принципът на акцентиране в процеса на създаване на сайт е необходимо да се анализира съдържанието на сайта и да се разбере коя йерархия от елементи се съдържа в съдържанието му. След като открихте това, можете да създадете сайт с добре реализирана йерархия.

Един чудесен начин да определите над какво да се съсредоточите върху това е да си представите списъка с елементи, които се изискват на уеб страница. След това трябва да оцените какъв е редът на важността на тези елементи. След това, като имате предвид прогнозите, можете да започнете да създавате дизайн, в който визуалната йерархия на уеб страницата ще отразява важността на елементите, които сте определили по-рано.

Една от причините, поради които това е важно, е, че можете да избегнете акцентирането на всичко наведнъж. В допълнение, това ще избегне капана под формата на така наречена произволна йерархия. Винаги е добре да решавате предварително кои елементи ще имат визуален приоритет, а не да ги оставите на случайността. Ако се опитвате да се съсредоточите върху всичко наведнъж, тогава в действителност не се съсредоточавате върху вниманието на потребителя.

Елементи с висока контрастност изглеждат ясно, докато елементите с ниска степен на контраст изглежда се сливат и са склонни да се смесват в една маса. Има много характеристики на дизайнерските елементи, които могат да бъдат манипулирани, за да се постигне необходимата степен на контраст на елементите, включително цвят, размер, местоположение, вид и дебелина на шрифта.

Ако елементите на дизайна контрастират един с друг, той ще даде визуално разнообразие на обекта и ще избегне обичайност при появата му. Контрастирането също позволява да привлечете вниманието, като се съсредоточите върху определени елементи.

Между основните принципи на дизайна съществува връзка, която се проявява във факта, че контрастът засяга акцента, удобството на възприятието и други принципите на дизайна. Най-голямо влияние има върху визуалната йерархия на уеб страницата, тъй като често се използва за осигуряване на желания акцент върху конкретни елементи.

По този начин помага бързо да се привлече вниманието върху ключови елементи, например върху съдържанието, елементите, които позволяват да съдържат определени действия или текст, който ясно показва каква е целта на сайта. Както винаги, целта, преследвана от сайта, трябва да бъде взета под внимание, за да се насочи умишлено вниманието на потребителя към съответните елементи чрез контраст.

Баланс

Принципът за баланс се върти около идеята за това как да бъдат разпространени елементи в дизайна и как те се отнасят до общото разпределение на зрителното натоварване в рамките на една уеб страница. От това зависи колко балансирано ще бъде дизайнът във визуалния план. Групирането на елементите в дизайна създава визуален товар.

Обикновено това натоварване се балансира чрез използване на еквивалентно натоварване от противоположната страна на скалата, като по този начин се постига баланс в дизайна. Ако не направите това, резултатът ще бъде чувство за небалансиран дизайн, въпреки че не означава, че дизайнът ще бъде непременно лош. Добре балансираният дизайн обаче създава усещане за баланс и по принцип е по-привлекателен.

Балансът е от два вида: симетричен и асиметричен. Симетричен баланс в дизайна се постига, когато лявата и дясната половина на конструкцията по отношение на една или друга ос са огледални копия една от друга и носят идентичен визуален товар. Като правило, това е типично за сайтове, където логото и горното меню са центрирани визуално.

Асиметричен баланс се постига, когато визуалното натоварване в дадена уеб страница и равномерно разпределено по една или друга ос, обаче отделните елементи на двата компонента на дизайна не са огледални.

Сайтът може да има сложна структура, но той трябва да осигури естествен и удобен подход към възприемането на съдържание, така че не е нужно да преглеждате уеб страницата. Уеб сайт, който осигурява удобно възприятие, помага на човека да има желание да погледне отново това, което вече е видял и да подкрепи интереса му.