Фешън Калърс - Дамски Къси Панталони

Маркови парфюми с име на звездi

Написана от web fusion on . Posted in Хора

  В средата на миналия век ароматите са носили имената на дизайнери от висшата мода (CHANEL, DIOR, GIVENCHY и други). Не е било прието да се кръщават на известни холивудски личности. За разлика от сега. През последните години, повечето световноизвестни знаменитости създават собствена линия маркови парфюми. Известно е, че печалбите на парфюмерийния бизнес са милиарди долари годишно, а най-лесно се продават тези, които носят името на обичана звезда от световната сцена. Само за сведение – в класацията ТОП 100 за аромати през 2006 година, парфюмите с имена на знаменитости са 23 % от всички дамски парфюми.

  Говори се, че известните личности всъщност участват доста динамично и са ангажирани в целия процес на производството. Идеята е ароматът да представя индивидуалността им, техния начин на живот извън светлината на прожекторите. Тези парфюми попадат най-често в средния клас, тъй като, от една страна изпълнението на луксозните продукти е свързано с космически разходи, от друга страна е изключително трудно да се прецени до колко ще се хареса и наложи един аромат.

Най-продаваните са: на първо място „UNFORGIVABLE“ - Шон Джон, който представлява комбинация от цитрусови нотки и билков аромат. Печалбите от продажбите на аромата възлизат на стойност от $74, 9 милиона долара (за 2006 година).

Други от най-продаваните аромати са:“White Diamonds” на Елизабет Тейлър, “Glow”, „Deseo” и „Still” на Дженифър Лопез, ''Lovely'' на Сара Джесика Паркър, „CURIOS” на Бритни Спиърс. Дженифър Лопез е една от световните знаменитости с най-сериозен стаж в парфюмерийния бизнес. През последните (близо) 10 години, с нейните 5 аромата, тя е в челните позиции в годишните класации за парфюми на известни хора.

  Според специалисти, „звездната парфюмерия“ се появява и изгубва точно както изгряват и залязват звездите на сцената. Продажбите на дадения продукт, носещ име на известна личност, зависят до голяма степен от това дали в момента тя е рекламирана и популяризирана.

И в България набира скорост бизнеса с аромати, носещи звездни имена. Свои такива имат Лили Иванова (Golden Li), Слави Трифонов, Стефка Костадинова, гимнастичката Мария Петрова, Азис, Ивана и много други.

  Ако някои все още си задава въпроса „А името продава ли?“, ние ще отговорим - „Твърдо ДА!“.